Wat zijn de verschillen tussen het ene en het andere printpapier en wat maakt dat ene printpapier nou beter of anders dan het andere. Welke verschillen zijn er en waar kan je op letten om de juiste keuze te maken inzake printpapier. Deze vragen worden allemaal beantwoord in onze keuzehulp.
Je kan lang blijven zoeken, maar dat moet je niet doen. 2 verschillende termen voor het zelfde product. Vroeger werd het kopieerpapier genoemd omdat het op kopieermachines gebruikt werd, tegenwoordig wordt bijna alles geprint op laser-, of inkjetprinters.
Printpapier A4, A3 en A5 – de meest gebruikte formatenHet meeste gebruikte formaat printpapier is A4 (21x 297,7cm). Zo’n beetje alle zakelijke documenten, zoals facturen, paklijsten, brieven worden op A4 formaat geprint. A3 printpapier wordt vaak gebruikt om folders, posters of brochures te maken. Als je A3 dubbel vouwt, dan heb je een A4 formaat. A5 formaat (de helft van A4 formaat) is een mooi formaat voor flyers, brochures, handleidingen. Het A5 formaat is lekker compact en gemakkelijk om uit te delen of te verspreiden. |
Wit, witter witst – De witheid van PrintpapierWit printpapier is het meest gebruikte papier. De witheid van papier wordt in Nederland meestal weergegeven met een CIE waarde. Hoe hoger het getal, des te witter het papier. De witheid van papier wordt vaak als kwaliteitskenmerk gehanteerd. Een hogere CIE waarde betekend vaak een mooiere afdrukkwaliteit in kleur. Basic printpapier heeft meestal een witheid rond de 150 cie, voor zakelijk gebruik voor in- en externe document wordt vaak een witheid rond de 160-165 cie geadviseerd, premium kwaliteiten hebben een witheid van tot wel 171 CIE. |
95 CIE |
120 -134 CIE |
135 - 145 CIE |
146-155 CIE |
156 – 165 CIE |
166-171 CIE |
Natuurwit (recycled) |
Basic |
Business |
Premium |
Het gramgewicht geeft aan hoeveel gram vezels er in een vierkante meter papier zitten. De meest gangbare gramgewichten in Nederland zijn 75 en 80 gram. (Op dezelfde printers wordt in Japan standaard 70 gram gebruikt en in Noord-Amerika is 75 grams de standaard.)
Let op! 70 en 75 grams printpapier is vaak voordeliger als 80 grams papier. Bovendien bespaar je op het gebruik van kostbare grondstoffen. Het gebruik van 70 of 75 grams papier is dus niet alleen goed voor je portemonnee, je draagt ook bij aan een beter milieu.
Let op! Door de hedendaagse productietechnologie en het gebruik van betere vezels kan papier met een lager gramgewicht dikker zijn dan papier met een hogere gramgewicht. De dikte van papier wordt gemeten in microns. (micromillimeters)
Lichtere gramgewichten zoals 50 en 60 gram worden vaak gebruikt om portkosten te besparen of om bijvoorbeeld bijsluiters of gebruiksaanwijzingen te printen. Dunner papier kan ook makkelijker en vaker gevouwen worden.
Premium printpapier heeft in de regel een wat gladder oppervlak. De voordelen hiervan zijn:
De gladheid van papier wordt meestal aangegeven met het Bendtsen getal. Hoe lager het getal, des te gladder het papier. Double A is een van het gladste printpapier, vergelijkbaar met de gladheid van speciaal colourlaser papier zoals bv. color copy.
Wat is ColorLok® Technology?Tijdens het papierproductieproces wordt een chemische toevoeging in het papier verwerkt om pigmenten op het oppervlak te "vergrendelen" , wat resulteert in een zeer absorberend en snel drogend papierkwaliteit. Printpapier met ColorLok Technology geeft op gebruik van een inkjetprinter levendigere kleuren, diepere zwarttinten en een snellere droogtijd. Ook op laserprinters zorgt het voor mooiere afdrukken. |